Då var det dags för blogg nummer två! Den här gången tänkte jag skriva om hur jag tänker när jag går vidare med arbetet med de hästarna som detta året tävlat framgångsrikt som sexåringar.

Jag har detta året haft två sexåringar och båda har gjort ett par starter i Tyskland och sedan gick de Falsterbo Horse Show. I Falsterbo gjorde de ett väldigt bra resultat, Foreign Affair vann och Forlan blev trea. Jag var otroligt nöjd med båda hästarnas prestationer, inte bara gav de allt inne på banan utan var också otroligt duktiga med omgivningar,  uppstallning och resa. Både dessa hästar är hästar som har alla förutsättningar för att bli topphästar, de har bra gångarter, framåtbjudning och har väldigt bra arbetsvilja.

img_20160713_060727

 

fb_img_1474952186196

Efter Falsterbo så blev det först grönbete för båda två. Ett par veckor med bara lugn och ro, vilket är otroligt viktigt för unga hästar, både för kroppen och huvudet.

20160905_152513

 

20160905_152454

Efter det så var det dags att jogga ingång igen och när de kommit tillbaka i träning så är det dags att börja tänka på nästa steg i utbildningen. När de går från sex till sju så är det mycket som de ska lära sig, det är piruetter, bytesserier och att kunna bära sig bättre i allt.

Det är nu också dags att introducera Kandaret. Detta är en del som alltid är lika spännande, först ska man hitta kandar och bett som kan tänka sig passa. Om man har ridit hästarna under en längre tid så har man redan innan en idé om vad som ungefär kan komma att passa.  På både Forlan och Foreign Affair så hittade vi rätt direkt och båda trivs väldigt bra på Kandar!

Nu tänkte jag beskriva lite hur man kan träna hästen när man börjar med bytesserier.  Jag brukar börja men att prova göra två/tre byten på en diagonal, om hästen är lugn kan man prova göra fler efterhand. 
Om man får problem med att ha hästen rak så är en bra idé att att göra byten på långsidan så man kan ta hjälp av väggen.

Nästa steg är att göra bytena på kvartslinjen, gärna mot en spegel så att ni kan kontrollera rakheten. En annan övning som är bra är att göra bytena i serpentinbågar, varje gång som man rider över medellinjen gör man ett byte, men det viktigaste är att hästen inte får svänga direkt efter bytet utan först ett-två steg rakt fram.

När det är dags att börja med piruettgaloppen så är mitt första steg att kunna rida i sluta på en volt och när det fungerar så försöker jag samla upp ett par steg och sen rida framåt igen. Detta är även väldigt bra att göra på rakt spår och gärna på kvartslinjen mot spegeln så att hästen håller sig rak när man samlar upp. 
När detta fungerar så brukar jag rida på en kvadrat på 15 meter, i varje hörna så samlar jag upp och vänder 2-3 steg sedan rakt fram igen och i nästa hörna samma sak. När detta sitter så kan man prova att göra en halvpiruett, det viktigaste är att hästen inte lägger sig på innerbogen och bara vänder runt utan att man kan ha en bra kontakt på yttertygeln så man kan kontrollera varje steg. Om man känner att hästen vänder själv -gå ut och gör om igen. Viktigt är också att man har en bra böjning till innersidan.

Viktigt är att man själv känner efter hur mycket hästen klarar av och att man i perioder också gör mindre och att man är noga med att variera arbetet så att hästarna tycker att det är roligt att arbeta.

Tills nästa gång! / Malin